30 år är ingen ålder

2017-12-07
Trivector
Trivector

På hösten 1987 var vi tre forskare på LTH, institutionen för trafikteknik, som tyckte att det tog för lång tid innan alla smarta forskningsresultat som togs fram världen över, började användas i praktiken. Borde man inte kunna göra något åt det? Svaret blev Trivector.

Vi startade med att ta tjänstledigt en dag i veckan från våra tjänster på LTH. Vi ville hjälpa våra kunder att utveckla ett hållbart transportsystem. Det blev snabbt en hyrd lokal på Svanegatan i Lund – det skulle ju bli ett riktigt företag. Skrivborden fick vi ärva från Höganäs AB som skulle köpa nya. Vi hade två PC, en av dem hade hårddisk – på 10 Mb. Vi var väldigt tidiga med mobiltelefoner, vi köpte Mitsubishi Pocket, den första ”ficktelefonen” som vägde 0,5 kg.

Startade Trivector System och Trivector LogiQ

Efter 3 år, 1990, startade vi Trivector System, också baserat på forskning på LTH. Affärsidén var att utveckla och marknadsföra system för väginformatik, dvs IT för kollektivtrafik. Vi växte ganska sakta de första åren, vi var ju fortfarande forskare också. Efter 6 år var vi fortfarande bara 9 anställda. Då startades Trivector LogiQ, med ytterligare en forskare från LTH, nu inom verksamhetsutveckling. Tre år senare var vi 26 anställda och hade flyttat två gånger. De nästa tre åren fördubblade vi antalet anställda.

Öppnade kontor i Stockholm och Göteborg

Vårt Stockholmskontor startades 2002, och kontoret i Göteborg 2012. Och nu hösten 2017 har vi passerat 100 anställda.

Under åren har vi köpt ett IT-bolag, varit med i en start up, som lades ner, sålt ett bolag Trivector Information, och har nu precis startat nästa bolag, EC2B Mobility AB, som skall jobba med transport som tjänst kopplat till fastigheter.

Nytt arbetssätt

Och sättet att jobba är annorlunda idag.  Kommer ni ihåg att man hade telefoner och datorer som satt fast i väggen? Frankeringsmaskinen används allt mindre och det är många år sedan vi skickade chokladkartonger som julklapp till våra kunder.

På Trivector står det aldrig stilla. Det är det som gör att det känns lika kul i dag som 1987. Nu är vi precis vuxna. 30 år är ingen ålder.

av Christer Ljungberg, vd och en av grundarna av Trivector

 

Mer information